مستندمسابقه خانه ما

مستندمسابقه خانه ما

چرا نباید چند کار را با هم انجام دهیم؟
۲۰ فروردین ۱۳۹۶
0
متفرقه

صبح که از خواب بلند می‌شوید چه کارهایی انجام می‌دهید؟ چک کردن ایمیل‌ها؛ گشتی در فیسبوک؛ نوشیدن یک فنجان چای با قهوه؛ رفتن به محل کار با اتوبوس یا مترو در حالی‌که یکی از آخرین ایده‌های خود را در گوگل جستجو می‌کنید؛ چک کردن نوتیفیکیشن‌ها؛ باز هم قهوه و نگاهی به کارهایی که در طول روز باید انجام دهید؟ آیا این روال هر روز تکرار می‌شود؟

حجم زیاد فعالیت‌هایی که صبح‌های شما را به‌شدت پرمشغله کرده و از این شاخه به آن شاخه پریدن تنها یک نتیجه دارد: خستگی مفرط و بیش از حد.

زمانی‌که چندکاره می‌شویم؛ در هر لحظه تنها یک کار را انجام می‌دهیم اما خیلی سریع بین کارهای زیادی که داریم سوئیچ می‌کنیم. این کار در دراز مدت بسیار خسته‌کننده می‌شود. باعث مصرف بیش از اندازه و سریع قند و اکسیژن در مغز و هم‌چنین کاهش همین میزان سوخت برای انجام سایر کارها می‌شود.

«دانیل لویتین»؛ پروفسور علوم اعصاب رفتاری در دانشگاه «مک‌گیل» معتقد است: این سوئیچ دائم بین کارها؛ یک هزینه بیولوژیکی دارد و باعث می‌شود خیلی سریع‌تر از زمانی‌که تمام تمرکز و توجه خود را روی یک کار گذاشته‌ایم؛ خسته شویم. در نتیجه بیشتر غذا می‌خوریم و کافئین بیشتری مصرف می‌کنیم.

اغلب اوقات چیزی که به آن نیاز است کافئین نیست؛ بلکه کمی وقفه؛ دست کشیدن از کار و استراحت است. اگر در بین کار هر از چند گاهی استراحت نکنیم، خوردن یک فنجان قهوه بیشتر هیچ کمکی به مغز نمی‌کند.

مطالعات نشان داده افرادی که بعد از هر چند ساعت به‌مدت ۱۵ دقیقه استراحت می‌کنند؛ کارایی بیشتری دارند اما این زمان‌های استراحت باید موجب رها شدن مغز شود؛ مهم نیست که چه کاری می‌کنید؛ راه می‌روید؛ از پنجره به بیرون نگاه می‌کنید به موسیقی گوش می‌کنید یا کتاب می‌خوانید؛ در همه این حالات مغز باید به آرامش برسد.

«لویتین» می‌گوید: هرکسی روش خاص خودش را دارد اما مطمئنا چرخ‌زنی در فیسبوک راهش نیست. شبکه‌های اجتماعی باعث تکه‌تکه شدن بیشتر افکار می‌شوند.

پروفسور «گلوریا مارک» از بخش انفورماتیک دانشگاه کالیفرنیا معتقد است که وقتی وقفه‌ای در کاری که انجام می‌دهیم رخ می‌دهد عموما 23 دقیقه و 15 ثانیه طول می‌کشد تا دوباره به همان کار برگردیم و اغلب مواقع افراد قبل از این‌که به کار اصلی برگردند دو کار دیگر انجام می‌دهند. این سوئیچ کردن موجب پیدایش استرس می‌شود و عجیب آن است که کسانی‌که درگیر مشکلات عدیده‌ای مانند روان‌رنجوری هستند و در برابر استرس آسیب‌پذیری بیشتری نشان می‌دهند، بیش از دیگران تمایل به سوئیچ کردن بین کارها دارند.

چندکاره بودن مغز

«هال پاشلر» پروفسور اعصاب و روان از دانشگاه سان‌دیگو به این مسئله اشاره می‌کند که تمام کارهای مالتی‌تسک (چند کاره بودن) به یک میزان باعث ایجاد استرس نمی‌شوند. به‌عنوان مثال اگر فردی در حال شست‌و‌شوی لباس‌ها است و ماشین لباس‌شویی را روی حالت اتوپایلوت گذاشته بهترین کار این است که هم‌زمان به خواندن کتاب مشغول شود. اما اگر بخواهیم دو کار چالشی را هم‌زمان با هم انجام دهیم مطمئنا کارایی به‌شدت پایین می‌آید. نمی‌توان دو کار حساس را هم‌زمان با هم انجام داد؛ هرچند که خیلی ساده باشند.

به‌رغم تمام نکات منفی که در رابطه با چندکاره بودن وجود دارد؛ لیست فعالیت‌های این‌چنینی در حال افزایش است؛ چون نوتیفیکیشن‌های آنلاین بیشتر باعث حواس‌پرتی می‌شوند.

پروفسور «گلوریا مارک» می‌گوید میل به چک کردن شبکه‌های اجتماعی و ایمیل‌ها دائما در حال افزایش است: وقتی ایمیل‌‌ها را چک می‌کنید، هر از گاهی با یک ایمیل مهم و حساس برخورد می‌کنید و این مسئله هم به‌صورت رندوم اتفاق می‌افتد. در روان‌شناسی به این مسئله تقویت رندومی گفته می‌شود که باعث شدت گرفتن رفتار می‌شود. مبارزه با رفتاری که رندوم باشد بسیار دشوار است. تحقیقات «مارک» نشان داده که بعد از این‌که به‌طور دائم و متناوب وقفه در کار بیفتد؛ افراد اغلب به‌سمت خودوفقه‌ بودن گرایش پیدا می‌کنند.

راهکار مؤثر، رها کردن چندکاره بودن و تخصیص زمان مشخص برای انجام هر فعالیت به‌صورت جداگانه است. پس فقط صبح اول وقت ایمیل‌های‌تان را چک کنید؛ مجدد وسط روز این کار را انجام دهید و یا این‌که هر روز بعد از ظهر ۱۰ دقیقه برای توییتر زمان بگذارید.

«مارک» هم‌چنین معتقد است که فناوری می‌تواند برای جلوگیری از هرگونه حواس‌پرتی، راهکارهایی داشته باشد. مانند نرم‌افزارهایی که کاربران را مجاب می‌کنند تا هر چند ساعت یک‌بار استراحت کنند.

«لویتین» درباره پروژه‌های طولانی‌مدت می‌گوید: اگر می‌خواهید چندکاره باشید و کمتر از ۲۵ دقیقه زمان روی کارهای چالشی زمان صرف کنید به‌اندازه کافی گرم نخواهید شد؛ پس بهتر است هر بار بین ۲۵ دقیقه تا ۲ ساعت روی پروژه کار کنید.

منبع: شبکه

برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه ما بپیوندید:

کانال خانه ما در تلگرام

نظرات کاربران

شما هم نظرات خود را برای خانه ما ارسال کنید.

مطالب مرتبط

آخرین پست ها

قسمت ششم: مهمانی رستمی‌ها

۱۷ آبان ۱۴۰۳
0
اخبار مسابقه

تجربه اولین فروش خانواده‌های سنندجی

۱۵ آبان ۱۴۰۳
0
اخبار مسابقه