تا همین چند سال پیش، بیشتر مردم نگهداری پول در بانک را تنها راه پسانداز یا حتی سرمایهگذاری امن میدانستند چرا که با سایر روشهای سرمایهگذاری، آشنایی چندانی نداشتند. اما در سالهای اخیر که کشور ما درگیر تورم بوده است، کمکم بسیاری از افراد به این نتیجه رسیدهاند که برای حفظ ارزش پول و سرمایه خود باید از شیوههای متنوع سرمایهگذاری، از جمله سرمایهگذاری در بورس هم بهره ببرند. بازار سرمایه و به ویژه بازار بورس اوراق بهادار، این امکان را فراهم میکند تا هر فرد به میزان دارایی و سرمایهای که دارد در یک یا چند شرکت بزرگ سرمایهگذاری کند و در سود آنها شریک شود.
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که تصمیمتان برای سرمایهگذاری در بورس قطعی شده، برای یک شروع خوب نیاز به آشنایی با مفاهیم اولیه و نحوه فعالیت در بورس خواهید داشت که در ادامه به اختصار به آن خواهیم پرداخت:
برای شروع هر کاری، لازم است راجع به آن اطلاعات کسب کنیم و بدانیم چه پیشنیازهایی لازم داریم. بنابراین بهتر است ابتدا یادگیری راجع به بورس را شروع کنید. برای این کار میتوانید موضوع موردنظر خود را در اینترنت جستوجو کنید و درباره آن مطالعه کنید. یکی از معتبرترین سایت های آموزشی، سایت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران است که در بخش آموزش خود، فایل های صوتی و متنی قرار داده تا عموم افراد بتوانند از آن بهره ببرند. همچنین میتوانید از سامانه مجازی معاملات در این سایت استفاده کنید. پرسش از افراد مطلع، میتواند شما را از دامهای این مسیر، مزایا و معایب سرمایهگذاری در بازار بورس آگاه کند. مطالعه روزنامههای اقتصادی با محوریت بورس نیز میتواند کمک کند تا با فضای این حوزه بیشتر آشنا شوید.
کد بورسی، چیزعجیبوغریبی نیست. همانطور که کار با بانک، با باز کردن یک حساب بانکی شروع میشود، برای اینکه در بورس سرمایهگذاری کنید هم باید یک حساب در یک کارگزاری معتبر ایجاد کنید که نشاندهنده هویت شما در بورس است و با این کد شناخته میشوید. برای دریافت کد بورسی (که با نام کد معاملاتی / کد سهامداری نیز شناخته میشود)، میتوانید به دو روش حضوری و آنلاین اقدام کنید.
باید توجه داشته باشید که قبل از دریافت کد بورسی باید نسبت به دریافت کد سجام اقدام کنید. اطلاعات شخصی، شغلی، بانکی خود را در سایت سجام یا سامانه جامع اطلاعات مشتریان ثبت کنید تا بانک جامعی از اطلاعات سهامدار وجود داشته باشد. شما پس از ثبتنام در سایت سجام و تکمیل فرمهای مشخصات، کد پیگیری دریافت میکنید. پس از دریافت کد پیگیری، لازم است احراز هویت شوید تا بتوانید بهعنوان یک سهامدار معتبر و دارای هویت مشخص به معامله بپردازید.
با توجه به اطلاعات موجود در سایت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، ۱۰۸ کارگزاری فعال وجود دارد که دارای مجوز بوده و شما میتوانید از طریق آنها به معامله بپردازید. شرکتهای کارگزاری، واسطه بین شما و بازار بورس هستند و وظیفه انتقال سفارشات خرید و فروش سهام را به سامانه معاملاتی بورس برعهده دارند. این کار میتواند به صورت دستی و توسط خود کارگزار صورت بگیرد یا اینکه سرمایهگذار با دسترسی به نرمافزار معاملات آنلاین، سفارش را به طور مستقیم ثبت کند. در واقع بدون حضور کارگزاری، شما قادر به انجام معامله نخواهید بود؛ بنابراین بهتر است در انتخاب این رکن مهم، دقت کافی را داشته باشید. هر کارگزاری دارای وبسایت معتبر است و شما میتوانید به مراجعه به وبسایت آنها، اطلاعات کلی راجع به خدمات آن، به دست آورید.
پس از ثبت نام در سامانه سجام می توانید وارد سایت کارگزاری مورد نظر خود که از قبل بر اساس تحقیقات و اطلاعات کامل، انتخاب کردهاید شوید و اطلاعات خود را وارد کنید. برای احراز هویت میتوانید با بههمراه داشتن اصل شناسنامه و کارت ملی به شعب کارگزاری خود و یا پیشخوان دولت مراجعه کنید. پس از ثبتنام و طی مراحل لازم، به طور معمول حداکثر پس از 3-4 روز کد بورسی به موبایل و ایمیل شما ارسال میشود. با دریافت کد بورسی، به طور رسمی قدم در دنیای بورس گذاشتهاید و میتوانید در این بازار سرمایهگذاری کنید. توجه داشته باشید که همه شیوههای سرمایهگذاری در بورس مانند خرید و فروش اوراق مشارکت، اوراق اجاره، سهام، سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری و… به کد بورسی نیاز دارند.
پس از آنکه شما صاحبنام کاربری و رمز عبور سامانه ی معاملاتی شدید، میتوانید اقدام به معامله کنید. قبل از هر کاری بهتر است، رمز عبوری مطمئن انتخاب کنید و آن را در اختیار هیچ شخصی قرار ندهید. پساز آنکه وارد سامانه شدید، لازم است با قسمتهای مختلف سامانه معاملاتی آشنا شوید.
سرمایهگذاری در بازار سهام هم مانند هر فعالیت دیگری که نیاز به مهارت دارد، نیاز به یادگیری برخی قوانین، اصطلاحات و مفاهیم دارد. تصور نکنید وجود سرمایه بدون دانش، میتواند موفقیت شما را در بازار بورس تضمین کند. آموزش، یکی از پیشنیازهای سرمایهگذاری در بورس است.
در حقیقت یکی از وظایف مهم فعالان بازار سهام، یادگیری کامل معاملهگری در بورس تهران است. تنوع ابزارها و اثرپذیری همهجانبه از عوامل اقتصادی-سیاسی باعث میشود تا سرمایهگذاری در بورس بدون آموزش امکانپذیر نباشد. چرا که اگر انجام معاملات بدون شناخت لازم از بازار سهام انجام شود، نهتنها موجبات زیان و از دست رفتن سرمایه را فراهم میکند، میتواند منجر به رفتارهای هیجانی و درنهایت آسیب به بستر بازار سهام شود.
کتابها، مقالات و وبسایتهای آموزشی مفیدی وجود دارند که میتوانند از شما یک معاملهگر باسواد بسازند.
بسیاری از افراد، پسازآنکه با کلیت بازار بورس آشنا شدند، مبلغی از پسانداز خود را وارد بازار بورس میکنند. این موضوع میتواند پیامدهای جبرانناپذیری برای افراد داشته باشد. اگر شما دانش کافی راجع به بازار بورس پیداکرده باشید، میدانید که وارد دنیای سرمایهگذاری شده اید؛ بنابراین باید سرمایه مشخص و هدفمند وارد این بازار کنید. ویژگیهای این سرمایه به شرح زیر است:
• به این سرمایه نیاز ندارید. درواقع اگر تمام یا بخشی از آن را از دست بدهید، خللی در جریان مادی زندگی شما ایجاد نمیشود.
• این سرمایه از فروش داراییهای شما نظیر ملک، وسایل ضروری و… به دست نیامده است.
• مبلغ سرمایه برای شروع سرمایهگذاری بهتر است کم باشد و رفتهرفته میزان آن را افزایش دهید تا ضرر و آسیب نبینید. مشخص است که «کم» از نظر هر شخص مبلغ متفاوتی است؛ بنابراین بهتر است معیارهای مادی خود را یادداشت کرده و سپس تصمیم بگیرید. در واقع با هر مقدار پول میتوانید وارد بازار بورس شوید؛ یک میلیون تومان، ۵۰۰ هزار تومان و ۱۰۰ میلیون تومان. البته حداقل سرمایه برای ورود به بورس ۵۰۰ هزار تومان است. یعنی حتی با ۵۰۰ هزار تومان میتوانید سهام یک شرکت را بخرید. ذکر این نکته نیز لازم است که حداقل ۵۰۰ هزار تومان، در مورد عرضههای اولیه وجود ندارد و در نتیجه عرضه اولیه، موقعیت خوبی برای تمرین ثبت سفارش و شروع فعالیت در بورس است.
در نهایت اینکه هیچ شخصی نمیتواند به شما بگوید چه مبلغی مناسب است؛ زیرا شما صاحب سرمایه هستید و باید بتوانید برای نقدینگی که وارد بورس میکنید تصمیمگیرنده باشید.
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه ما بپیوندید: