تصور کنید که می خواهید یک مهمانی بزرگ برگزار کنید؛ از طرفی، حتی تجسم برگزاری چنین مجلس پرجمعیتی شما را می ترساند. خب! یک راه حل این است که کلا بی خیال باشید! بالاخره یک طوری می شود دیگر!! حالا روز موعود فرا رسیده و هر لحظه ممکن است مهمانان از راه برسند. خب می خواهید چه کار کنید؟ نه وسایل پذیرایی تدارک دیده اید و نه خانه و زندگی را مرتب کرده اید! از همه فاجعه بارتر این که به سر و وضعتان هم نرسیده اید!!!
چنین ماجرایی شاید به نظرتان مضحک بیاید، اما این ماجرای مواجهه بسیاری از آدم ها با خود زندگی است! همه ما به احتمال بسیار زیاد برای تصمیم های مختلف زندگی برنامه ریزی می کنیم. وقتی که می خواهیم مهمانی بگیریم، وقتی که قصد سفر می کنیم، وقتی که قصد شرکت در کنکور داریم و …. ، می دانیم که بدون برنامه ریزی، اجرای چنین تصمیم هایی ناممکن است، اما اساسا باید بدانیم که فقط وقایع مهم و مقطعی زندگی نیاز به برنامه ریزی ندارند؛ لحظه لحظه زندگی، نیازمند برنامه ریزی هستیم. امیرمومنان علی (ع) می فرماید: «الفرصه تمرّ مرّ السّحاب: زمان و فرصت همچون ابر در حال گذر است». پس استفاده نکردن از زمان، خسرانی بزرگ است. برنامه ریزی، ابزاری است که امکان استفاده بهینه از عمر و زمان را به ما می دهد.
آگاهی از فواید و ضرورت های برنامه ریزی، می تواند اهمیت این امر را بنمایاند:
برنامه ریزی، مثل یک اتوموبیل مجهز است که ما را به مقصد و هدفمان می رساند. در واقع، برنامه ریزی می تواند مراحل رسیدن به رویاهایمان را به ما نشان دهد.
یکی از راه های افزایش تمرکز، برنامه ریزی است. برنامه ریزی به ما کمک می کند تا افکارمان را منظم کرده و آنها را اولویت بندی نماییم. همین طور نحوه رسیدن به اهداف و مقدار زمانی که قرار است به آن اختصاص دهیم را مشخص کنیم.
برنامه ریزی باعث کاهش اضطراب و فشار روانی می شود. در واقع با برنامه ریزی، دیگر دلیلی برای نگران شدن وجود ندارد. تصور همان مهمانی کذایی را بکنید! این بار همه مراحل و ابعاد برگزاری مهمانی را در نظر بگیرید! مطمئن باشید که با شادی و آرامش در خانه را به روی مهمانان باز خواهید کرد!
برنامه ریزی باعث تقویت اراده و قدرت تصمیم گیری می شود. با برنامه ریزی کم کم یاد می گیریم که برای رسیدن به اهداف زندگی، باید صبور باشیم و مرحله به مرحله مسیر را طی کنیم و در برابر سختی ها مقاومت نماییم.
با برنامه ریزی، کنترل زندگی را در دستان خود می گیریم. همین امکان کنترل بسیاری از وقایع، می تواند آرامش عظیمی برای ما به ارمغان بیاورد؛ در مقابل، بی برنامگی به شدت می تواند مایوس کننده باشد، چرا که اتفاقات آینده، همگی غیرقابل پیش بینی خواهند بود.
شور و اشتیاق، حاصل یک زندگی برنامه ریزی شده است. وقتی که براساس برنامه ریزی شخصی خود، هدفی را دنبال می کنید و هر روز و هر هفته، یک گام به هدف خود نزدیک تر می شوید، شور و شوقتان بیشتر خواهد شد. برنامه ریزی، باعث امیدواری و اشتیاق برای رسیدن به هدف می شود.
نظم و انضباط، میوه ی شیرین برنامه ریزی است. در واقع، برنامه ریزی باعث افزایش نظم و انتظام شخصی افراد می شود.
برنامه ریزی، خود ارزیابی را تسهیل می کند. این مهارت به ما کمک می کند تا به موقع به محاسن و معایب فعالیتی که انجام داده ایم پی ببریم. در این مسیر می توانیم میزان پیشرفت را برآورد کرده و در صورت نیاز، برای افزایش بازدهی و کاهش مشکلات، تغییراتی در برنامه ایجاد نماییم.
برنامه ریزی، مدیریت زمان را به دنبال دارد. همان گونه که گفتیم، زمان در زندگی، محدود و برگشت ناپذیر است. لذا برای استفاده درست از زمان، ناگزیر به برنامه ریزی هستیم. در مقابل هر دقیقه وقتی که صرف برنامه ریزی کنیم، معادل ده دقیقه وقت در حین انجام کار صرفه جویی می شود. برنامه ریزی کارهای روزانه بیشتر از ده تا دوازده دقیقه از وقت ما را نمی گیرد ولی با این سرمایه گذاری کوچک در زمینه وقت می توانیم دست کم حدود دو ساعت (100-120 دقیقه) از وقتی را که در طول روز تلف می کنیم صرفه جویی نماییم.
یکی دیگر از فواید برنامه ریزی، افزایش و شکوفایی توانمندی فکری است. برنامه ریزی کردن، یک فعالیت فکری بسیار مفید است که به خودی خود توانایی های ذهنی ما را شکوفا می کند و انرژی های ذهنی و جسمی را افزایش می دهد.
برنامه ریزی، می تواند منجر به کنترل بسیاری از بحران ها، موارد اضطراری و موارد غیرقابل پیش بینی شود. وقتی موارد قابل پیش بینی را برنامه ریزی کنیم، زمان بیشتر و ذهن آزادتری در اختیار داریم تا با اتفاقات غیرقابل پیش بینی، مقابله کنیم!
در مطالب بعدی به ویژگی های یک برنامه خوب و مناسب و روش های هدف گذاری و برنامه ریزی خواهیم پرداخت.
شما چه فکر می کنید؟ از تجارب خود در زمینه برنامه ریزی، ما را مطلع کنید!
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه ما بپیوندید:
با سلام و سپاس از زحمات شما:
بنده قصد دارم برنامه ریزی رو به عنوان یکی از ارکان زندگیم در تمام موارد به صورت کلی و جزئی پایه ریزی کنم.
به امید روزی که برنامه ریزی جزء فرهنگ و شخصیت تمام هموطنای عزیز ایرانی ما بشود. ان شاء الله . و من الله توفیق
واقعا مطلب آموزنده و مناسبی بود لطفا بیشتر در موردش صحبت کنید و سخنرانی اگه هست بفرستید اگه بشه فرهنگ برنامه ریزی رو در جامعه جا بندازیم و یک فرهنگ طلقی بشه یک جامعه بسیار موفق و زیبایی خواهیم داشت متشکرم