حتما شما هم بارها در هنگام خرید مواد غذایی و لبنیات با محصولاتی که برچسب پروبیوتیک دارند مواجه شده اید، به ویژه ماست های پروبیوتیک که معمولا قیمتی بیشتر از ماست های معمولی در بازار دارند. اما این مواد پروبیوتیک، دقیقا چه فایده ای دارند؟ آیا ارزش صرف هزینه های بالاتر را دارند و در چه حد در سبد کالای خانوار، می توان برایشان ظرفیت در نظر گرفت؟
در واقع پروبیوتیکها باکتریهایی مفید هستند که فواید متعدد از بهبود شرایط روده تا پوستی روشنتر را ارائه میکنند. شاید در نگاه نخست، ایده مصرف باکتریهای زنده عجیب به نظر برسد اما آنها دوستانی خوب و مفید برای انسان هستند.
«ریدرز دایجست» نوشت: «پروبیوتیکها به ایجاد تعادل در جمعیت باکتریایی بدن انسان کمک میکنند و این شرایط به طور شگفت انگیزی میتواند بهبودی تعدادی از بیماریها را به همراه داشته باشد. اما چه زمانی به دریافت پروبیوتیکها نیاز دارید؟
اگر پس از هر وعده غذایی یا خوردن مواد غذایی خاص با نفخ مواجه میشوید، ممکن است به یک پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم نیاز داشته باشید. این باکتریها چند روز پس از تولد در روده یافت میشوند؛ به ویژه در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، این باکتری ها بهترین شاخص برای سلامت روده هستند.
بیفیدوباکتریوم ممکن است به بهبود تحمل گلوکز و چربی خون (غلظت غیر طبیعی بالا از چربیها در خون) کمک کند و همچنین میتواند علائم ناراحت کننده سندرم روده تحریکپذیر مانند نفخ یا تحرک آهسته را کاهش دهد.
برخی افراد به اندازه کافی آنزیم لاکتاز در دستگاه گوارش خود تولید نمیکنند و در این شرایط یک پروبیوتیک حاوی استرپتوکوک ترموفیلوس ممکن است کمک کند. این پروبیوتیک در روده، لاکتاز تولید میکند و میتواند در مدیریت و پیشگیری از عدم تحمل لاکتاز موثر باشد.
بیش از ۵۰ گونه لاکتوباسیل وجود دارند که به طور طبیعی در دستگاه گوارش، دستگاه ادراری و دستگاه تناسلی یافت میشوند. برخی مطالعات، پیوند احتمالی مکمل لاکتوباسیلوس و درمان و پیشگیری از عفونتهای مخمری، واژینوز باکتریایی و عفونتهای دستگاه ادراری را نشان دادهاند. همچنین این پروبیوتیکها میتوانند به بهبود سندرم روده تحریکپذیر، اسهال مرتبط با آنتیبیوتیک، اسهال مسافرتی، برخی اختلالات پوستی (آکنه، اگزما، زخمهای دهانی) و عدم تحمل لاکتوز کمک کنند.
هنگامی که روده شما سالم است، این مساله در تمام بدن نمایان میشود. پیوندی قوی بین سلامت روده و بیماریهای پوستی مانند اگزما، سوریازیس، روزاسه و آکنه وجود دارد. همچنین، شواهدی قوی وجود دارند که نشان میدهند پروبیوتیکها میتوانند از بروز چین و چروک پیشگیری کنند، به آبرسانی پوست کمک کنند، سدی محافظ در برابر پرتوهای مضر فرابنفش شکل دهند و پوست را تقویت کنند. در شرایطی که عدم استفاده از محصولات ضد آفتاب توصیه نمیشود اما نتایج یک پژوهش نشان داده است که پروبیوتیکها و سلامت روده میتواند عملکرد پوست را به حداکثر برساند.
ساکارومایسس بولاردی تنها پروبیوتیک مخمر بوده و ممکن است در درمان اسهال مربوط به آنتیبیوتیک و اسهال مسافرتی مفید باشد. همچنین این پروبیوتیک ممکن است در بهبودی آکنه نیز موثر باشد.
به طور معمول مصرف روزانه پروبیوتیکها برای بیماران مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر، سوءجذب روده، یا سندرم رشد بیش از حد باکتری به منظور کمک به گوارش تجویز میشود. شرایط گوارش در این بیماران نه تنها دشوار بلکه دردناک نیز هست. در هر سه مورد، دستگاه گوارش، عملکرد ناقصی دارد و بیماران با گاز، نفخ و خستگی مداوم مواجه هستند. پروبیوتیکها عملکرد سیستم ایمنی را بهبود میبخشند، التهاب را کاهش میدهند، پوشش مخاطی را بهبود میبخشند و جذب مواد مغذی در روده را تقویت میکنند.
منبع: ایسنا
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه ما بپیوندید:
ولی من شنیدم که تو کشورهای پیشرفته مصرف محصولات پروبیوتیک و لاکتیویا منسوخ شده
عالی، مرسی
عالی. ممنون از اطلاعات مفیدتون