مستندمسابقه خانه ما

مستندمسابقه خانه ما

راهکارهای عملی برای آموزش انضباط مالی به کودکان (قسمت اول)
۲۴ فروردین ۱۳۹۵
6
مهارت های مالی

پیش از این درباره ضرورت آموزش انضباط مالی به کودکان و نوجوانان گفتیم. در این مطلب و مطلب بعدی برای آشنایی بیشتر والدین با روشهای آموزش کودکان، راهکارهای عملی در تربیت مالی کودکان و نوجوانان را با شما در میان می گذاریم.
پیش از هر کاری باید به چند نکته توجه داشت. نکته اول اینکه ما باید به کودکانمان توضیح دهیم که نداشتن برنامه ریزی مالی درست، می تواند در آینده چه آسیبهایی را به ما وارد کند. اما همیشه باید حواسمان باشد که این آموزش فقط به صورت حرف و نصیحت نباشد. بچه ها از نصیحت گریزانند. بهتر است آموزش بچه ها را بیشتر در قالب تمرین های عملی و بازی دنبال کنیم. دومین نکته ای که باید همیشه در نظر داشته باشیم این است که بچه ها از رفتارهای ما بیشتر می آموزند تا صحبتهای مان. پس خودمان هم باید در زندگی برنامه ریزی و انضباط مالی داشته باشیم.

حال برای آشنایی کودکان و نوجوانان با مسائل مالی به این نکات مفید و عملی توجه کنید:

1- به محض اینکه کودکان شمردن اعداد را فراگرفتند، آنها را با مفهوم پول آشنا کنید.

متخصصان تعلیم و تربیت معتقدند بهترین سن آموزش مسائل مالی و آشنایی با پول در کودکان از سن 5 تا 15 سالگی است. دیدن و تکرار کردن دو روش مهمی است که بچه ها برای یادگیری بکار می برند، پس نقش فعالی در این زمینه داشته باشید.

2- با بچه ها درباره مسائل مالی صحبت کنید.

درباره پس انداز و زیاد کردن پول و از همه مهمتر در مورد هوشمندانه خرج کردن پول با آنها گفتگو کنید. علاوه بر صحبت به صورت عملی نیز در زندگی روزمره با بچه ها تمرین کنید.

3- به کودکان کمک کنید تا تفاوت میان نیازها، خواسته ها و آرزوها (امیال) شان را بیاموزند.

این مسأله در آینده به آنها در اولویت بندی هزینه ها و خوب خرج کردن پولشان کمک خواهد کرد.

4- در فرآیند یادگیری ارزش پول و پس انداز، آموزش هدف گذاری به کودکان بسیار ضروری است.

کودک یا بزرگسال فرقی نمی کند، افراد به ندرت به اهدافی که تعیین می کنند دست می یابند. هر اسباب بازی یا هر چیز دیگری که بچه ها از والدین خود می خواهند، می تواند موضوعی برای آموزش فرآیند هدف گذاری باشد. چنین هدفگذاری به کودکان کمک می کند تا خودشان مسئولیت پذیر باشند.

هدفگذاری در آموزش مالی کودکان

5- به کودکان ارزش و اهمیت پس انداز را در مقابل خرج کردن پول گوشزد کنید.

مفهوم درآمد و کسب سود از پس انداز پول را برای آنها توضیح دهید و در عمل به آنها یاد دهید. به پس انداز پول در منزل و به خصوص توسط کودکان علاقه نشان دهید. این پس انداز می تواند از یک قلک شروع شود. بچه ها می توانند میزان علاقه شما را از تشویق های شما ارزیابی کنند. آنها در آینده می فهمند که سریعترین راه برای داشتن اعتبار مالی، سابقه موفق در پس انداز است. حتی بد نیست والدین با بچه در پس انداز کردن مسابقه بگذارند.

6- تصمیم گیری در باره پول توجیبی و نحوه خرج کردن آن را به کودکان بیاموزید.

هنگامی که به بچه ها پول توجیبی می دهید، به اندازه ای بدهید که پس انداز را تشویق کنید. به عنوان مثال اگر مبلغ 5000 تومان پول تو جیبی آنهاست، به بچه بگویید 4000 تومان آن را خرج کنند و 1000 تومان آن را کنار بگذارند. پس انداز همین رقمهای کوچک در هفته پس از مدتی رقمی می شود که از آن لذت خواهند برد و به این کار بیشتر تشویق خواهند شد.

7- بچه ها را به بانک ببرید تا حساب پس انداز خود را افتتاح کنند.

شروع عادت پس انداز منظم از سنین کودکی یکی از کلیدهای موفقیت مالی در آینده خواهد بود. به یاد داشته باشید وقتی آنها می خواهند بخشی از پس اندازشان را برای خرید چیزی یا انجام کار مورد علاقه شان صرف کنند از این کار امتناع نکنید. و آنها را بابت این کار سرزنش نکنید، چون این رفتار شما باعث مأیوس شدن و بی علاقگی آنها نسبت به پس انداز می شود. شما همچنین می توانید بچه ها را در سنین بالاتر به سرمایه گذاری پس اندازشان از طریق خرید اوراق مشارکت دولتی یا سهام تشویق کنید.
در مواردی این اوراق از مالیات معاف هستند و در سال نیز سود مناسبی به آنها تعلق می گیرد. به خصوص اگر تصمیم دارید این پس انداز را برای تحصیل و آینده فرزندتان صرف کنید، این روش مناسبی است. حتی می توانید این سرمایه گذاری ها را به کودکان هدیه بدهید. چنین کاری علاوه بر اینکه به سرعت خرج نمی شود، بچه ها را مجبور به یادگیری درس پس انداز و هدف گذاری می کند. در چنین فرآیندی بچه ها همچنین صبر و به تعویق انداختن لذت را نیز خواهند آموخت. البته این نکته را فراموش نکنید که نباید همیشه چنین هدیه هایی به بچه ها داد.

8- نگه داشتن حساب و کتاب پول پس انداز شده یا سرمایه گذاری شده و حتی خرج شده را به بچه ها بیاموزید.

این یکی از مهارتهایی است که هر جوانی باید بلد باشد. برای ساده کردن این کار از 12 پاکت استفاده کنید. یکی برای هر ماه و یک پاکت بزرگتر که همه این پاکتها در آن جا بگیرد، به عنوان نماد یک سال. این سیستم را برای هر کدام از فرزندان ایجاد کنید. بچه ها را تشویق کنید تا رسید همه خریدها و همچنین یادداشتهایی برای ثبت کارهایی که با پول خود انجام داده اند را در پاکت آن ماه جمع آوری کنند.

در قسمت بعدی نکات بیشتری در مورد آموزش مسائل مالی به کودکان عنوان خواهیم کرد.

شما چه روشهایی برای تعلیم و تمرین انضباط مالی به فرزندانتان بکار می برید. تجربیات و چالشهای خود را با ما درمیان بگذارید. نظرات شما ما را در تهیه مطالب مفید و کاربردی تر یاری خواهد داد.

برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه ما بپیوندید:

کانال خانه ما در تلگرام

نظرات کاربران
صدرا
31 فروردین 1395

سلام و خسته نباشید!
این مطلب در ارتباط با برنامه است:
http://mehrkhane.com/fa/news/25418

ک
27 فروردین 1395

یک قسمت از برنامتون رو دیدم….رسما تبلیغ یا حداقل از بین بردن قبح دستفروشی و مخصوصا کار کودکان هست…پیش خودتون چی فکر میکنید؟ شما با بودجه های میلیاردی آیا مشاور حقوقی و اقتصادی ندارید؟

    گیسوکمند
    29 فروردین 1395

    دوست عزیز منظورتون از قبح دستفروشی و کار کودکان چیه ؟
    فکر میکنید اینهمه بی مسئولیتی الان در بعضی مردهای جامعه ما داره دیده میشه نتیجه چیه ؟؟ شما میدونید در بسیاری کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکایی ، کودکان زیر نظر والدین و قانونی کار میکنند؟
    به این صورت که مثلا پخش روزنامه یک کوچه از محلشون رو به عهده میگیرن و حقوق دریافت میکنن
    یا پخش شیر درب منزل و…
    و این فقط به خاطر این هست که بچه ها مسئولیت پذیر بار بیان و شم اقتصادی پیدا کنن.

    دستفروشی در جاهایی که قانونیه هم هیچ زشت نیست ، البته من منکر زشتی فروش اجناس قلابی و.. نیستم که خوب این اجناس در مغازه ها هم به فروش میره
    منکر زشت بودن اینجاد بی نظمی در سطح شهر با بساط کردن هم نیستم ، اما مکانهایی داریم که مخصوص دست فروش هاست و این عزیزان بین ما زندگی میکنن و آدمهای با آبرویی هستن .

      ک
      29 فروردین 1395

      شما خیلی خوب دو تا مبحث رو مخلوط کردید…قبح دستفروشی نه برای دستفروشی که برای تکه نانی میجنگد…نه از آن جهت که دستفروش فردی قبیح است…از بین بردن قبح دستفروشی در این اقتصاد بیمار…در این شهر با انبوه اتومبیل های میلیاردی…تطهیر پولی که بسیاری بدست میاورند و رشد این اندیشه که هرچه هست درست است و ایراد از توست…فروش بلال و لواشک دست ساز بدون هیچ نظارت بهداشتی کار قانونی بود؟ بساط کردن و منقل به پا کردن در پارک و درگیری با دستفروش دیگر و مامور شهرداری آموزش مسیولیت به کودکان است؟

        گیسوکمند
        30 فروردین 1395

        دوست خوبم ، فرمایشات شما درسته ، منظورتونو از اینکه میفرمایید با وجود سرمایه های زیاد و راهکارهای روشن برای رفاه مردم ،چرا باید مردمه ما برن برای یه لقمه نون دستفروشی کنن درگیر شن ، کاملا درسته و متوجه شدم .
        اما در پست اولتون شما فرمودید “تبلیغ ….مخصوصا کار کودکان هست..”
        به خاطر همین بنده اون پست رو گذاشتم ،
        ولی یادمون باشه من و شما بخواهیم نخواهیم توی این شهر داریم زندگی میکنیم ، نمیشه که چون دولتمردان ما به فکرمون نیستن و بوووووق ، ما هم دست روی دست بزاریم
        همین الان خیلی ها دارن با چه زحمتی نون در میارن و چاره ای ندارن ، خیلیها هم امثال بنده مدام به این فکر میکنن که چهطور بهتر زندگی کنن شرایط رو مطلوب تر کنن ، با همین که در چنته دارن چگونه مسیر پیشرفتشونو فراهم کنن
        اینجا هم بحث بر سر اینه که چهطور شرایط رو مدیریت کنیم ، نه اینکه چگونه وضعیت مملکت و تغییر بدیم یا هر بحث دیگه ای.
        ممنون از شما.

گیسوکمند
24 فروردین 1395

+ به بچه ها یاد بدیم ، وسایل رو میشه تعمیر کرد حتما نیازی نیست یکی دیگه بخریم
AND مفهوم آفتابه خرج لحیم کردن
AND مفهوم درست مصرف کردن

شما هم نظرات خود را برای خانه ما ارسال کنید.

مطالب مرتبط