تهیه مایحتاج خانه و خانواده و هزینه های مربوط به آن از مسائل مشترک و مبتلا به همه خانواده هاست. شما برای تهیه مایحتاج خانواده خود به کجا مراجعه می کنید؟ آیا ترجیح می دهید که در طول ماه بسته به نیاز خانواده، به صورت تدریجی خرید خود را از سوپرمارکت محل و بقیه فروشگاه های کوچک محلی انجام دهید؟ یا از آن دسته افرادی هستید که در طول ماه، یک یا دو بار به فروشگاه های زنجیره ای و بزرگ مراجعه می کنید و خرید خود را یک جا انجام می دهید؟ از نظر اقتصادی شاید معقول تر باشد که خرید خود را در زمان نیاز انجام دهید، اما مولفه های زندگی امروزی و کمبود زمان و گاهی اوقات تنبلی، باعث می شود که خرید از فروشگاه های زنجیره ای به گزینه ای جذاب تر تبدیل شود! خرید از فروشگاه های زنجیره ای مزایا و معایبی دارد که در این مجال کوتاه به ذکر برخی از آنها می پردازیم.
برخی از مزایای اجتماعی و اقتصادی فروشگاه های زنجیره ای عبارتند از: تثبیت قیمت کالا در مناطق مختلف شهری با توجه به یکسان بودن قیمت انواع کالاهای عرضه شده در کلیه شعب فروشگاه های زنجیره ای، فراهم کردن کالاهای موردنیاز جامعه، هدایت و حمایت برای تولید اقلام مهم، حذف واسطه های غیرضروری میان تولیدکننده و مصرف کننده، جلوگیری از توسعه بی رویه واحدهای تجاری در فضاهای غیرتجاری، جلوگیری از فروش کالاهای غیراستاندارد، توسعه و ترویج فرهنگ استاندارد کردن کالاهای تولید داخلی و استفاده از بارکد ملی، اصلاح الگوی مصرف، بهبود نسبی ترافیک شهری با حذف مسافرت های درون شهری غیرضروری، برنامه ریزی و نظارت بهتر و آسان تر دولت بر توزیع کالا و اقتصاد.
اما مزایایی که می توان از دیدگاه مشتریان و مصرف کنندگان برشمرد به شرح ذیل هستند:
فروشگاه های بزرگ، سطح نیاز و تعاریف ذهنی افراد از نیاز و خواسته را تحت تاثیر قرار می دهند. این فروشگاه ها با ارائه قیمت پایین برای اجناس خود، مشتری ها را تحریک به خرید بیشتر می کنند؛ اگر چه گاهی قیمت برخی کالاهایی که در این فروشگاه ها عرضه می شود، از قیمت همان کالا در سوپر مارکت ها و مغازه های بیرون بیشتر است.
از دید برخی از کارشناسان، اتفاقی که در روند خرید از یک فروشگاه زنجیره ای می افتد، بیشتر بر پایه ایجاد احساس لذت از خرید بنا شده است نه تامین مایحتاج مورد نیاز! در واقع وقتی شما با سبد چرخدار از جلوی قفسه های پر از کالاهای خوش آب و رنگ عبور می کنید، چشمتان به اجناسی می خورد که شاید در فهرست کالاهای مورد نیاز شما قرار نداشته باشد؛ اما با دیدن آن برای خریدش وسوسه می شوید و آن را در سبد می اندازید. این مساله چنان جذابیت و لذتی دارد که بسیاری از افراد، توان مقابله با این حس را ندارند و ناخواسته وارد دامی به نام “لذت بردن کاذب از خرید” می شوند. به این ترتیب وقتی به پای صندوق حساب و کتاب می رسید، با شنیدن رقم صورتحساب خود شوکه می شوید!
در واقع، تنوع فوق العاده اجناس و تبلیغات پر زرق و برق در فروشگاه های زنجیره ای، ممکن است نیاز کاذب برای مشتریان ایجاد کند که نتیجه آن افزایش مصرف و بالارفتن هزینه خانوار و ایجاد فرهنگ مصرف گرایی گسترده در جامعه است.
در مجموع می توان گفت که خرید از فروشگاه های بزرگ، زمانی به صرفه تر است که فرد نسبت به سطح نیاز خود، آگاهی داشته باشد و قیمت های پایین برخی کالاها و رنگ و لعاب اجناس فروشگاه، وی را به سمت مصرف غیر ضروری و افراطی سوق ندهد. شاید اجتناب کامل از این امر غیرممکن باشد، ولی همه انسان ها می توانند تا حدی خود را کنترل کنند!
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه ما بپیوندید: