به قلم: محدثه یوسفلو
کردستان ایران، از آن دست مناطقی است که آنقدر زیبایی و جاهای دیدنی دارد که آدمیزاد در حیرت میماند! هر طرف کردستان را نگاه کنید، طبیعتی بکر، تاریخی کهن و فرهنگی غنی میبینید.
اگر در فصل ۱۳ برنامه خانه ما، چالش خانوادهها سفر در استان کردستان با یک بودجه محدود بود، چالش ما انتخاب جذابترین و دیدنیترین مناطق کردستان است.
در این مقاله، بعضی از زیباترین مکانهای گردشگری کردستان که خانوادههای فصل کردستان از آنها دیدن داشتند به اضافه برخی مناطق دیگر، و مسیرهای دسترسی به آنها را به شما معرفی میکنیم.
دیدنی های استان کردستان در قاب خانه ما
دریاچه وحدت که به اسم دریاچه سد قشلاق هم معروف است، یکی از مکانهایی است که خانواده بهرامنژاد در فصل سیزدهم خانه ما به آن سفر کردند. این دریاچه در ۱۲ کیلومتری شمال سنندج قرار دارد و یکی از جذابترین مکانهای گردشگری منطقه است. جذابیت این دریاچه، ترکیبی از طبیعت زیبا و جنگلی اطراف و تفریحات آبی است. در این دریاچه میتوانید قایق سواری، شنا و یا ماهیگیری کنید.
وجود انواع ماهیها مثل سیاه ماهی، سس ماهی، شاه کولی، ماهی عروس، آلبورنوس کاپیتو و … این دریاچه را به یک مکان پرجاذبه برای ماهیگیری تبدیل کرده است. واقعا چه غذایی برای پیک نیک، بهتر است از ماهیهایی که به تازگی صید و کباب شدهاند، آن هم در چنین طبیعت زیبایی؟!
یکی دیگر از نقاط مثبت این دریاچه، دسترسی آسان آن است. برای رسیدن به این دریاچه میتوانید از جاده سنندج – قروه یا جاده سنندج – همدان استفاده کنید.
اگر به دنبال خرید صنایع دستی، مخصوصا فرش و گلیم دستباف هستید یا اصلا فقط قدم زدن در بازارهای سنتی را دوست دارید، بازار بیجار برای شما است. این بازار و سرای امیرتومان هم از مکانهایی بود که خانواده بهرام نژاد، ما را با آن آشنا کردند.
این بازار سرپوشیده در سال ۱۳۷۸، در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است و قدمتش به دوران صفویه برمیگردد. در حال حاضر هم چیزی که از بافت قدیمی آن باقی مانده، شامل یک راسته طولانی شمالی – جنوبی و تیمچهای بنام حاج شهباز و سرایی به نام سرای امیر تومان است.
برای رفتن به این مکان، کافی است به شهر بیجار، خیابان شهید اردلان بروید.
تیمچه امیرتومان که به اسم سرای امیرتومان هم شناخته میشود از مکانهای تاریخی شهر بیجار است. قدمت این مکان به دوران صفویه برمیگردد و از خشت، آجر و سنگ ساخته شده است.
این میراث تاریخی به احتمال زیاد در زمان علیرضا خان امیر تومان بازسازی شده و به همین علت هم به نام تیمچه امیرتومان معروف شده است.
برای رفتن به سرای امیر تومان کافی است به بازار بیجار بروید، در ضلع غربی بازار بیجار، این سرا را پیدا خواهید کرد.
منطقه حفاظت شده بیجار در ۱۵ کیلومتری شمال غرب شهر بیجار قرار دارد و جزو مقاصدی بود که خانواده بهرام نژاد در فصل سنندج خانه ما و در چالش سفر خاطره انگیز، از آن دیدن کردند. در این منطقه، چشمههای زیادی مثل چشمه کله شیر، گچی بابا، قاچاق، سید شهاب، کانی شفا و… و رودخانههایی مثل رودخانه قزل اوزون و قم چقا وجود دارد. اگر به رودخانه و آب بازی علاقه دارید، احتمالا عاشق این منطقه میشوید!
منطقه حفاظت شده بیجار به دلیل وجود انواع گیاهان، پستانداران، پرندگان، خزندگان و همینطور چشمهها و رودخانهها، مکان مناسبی برای کسانی است که طبیعتگردی را دوست دارند.
روستای هشمیز ابتدای منطقه ی ژاورود شرقی (دوداو) و در ۴۵ کیلومتری شهر سنندج قرار دارد. این روستا، مقصد سفر خانواده محمدی در فصل سیزدهم خانه ما بود.
این روستای تاریخی، به دلیل معماری جذاب پلکانی، بسیار دیدنی است؛ با این حال، مکانهای تاریخی بسیاری هم مثل عمارت سالار سعید (موزه سنندج)، عمارت ملا لطف الله شیخ الاسلام، عمارت تاریخی خسرو آباد، خانه معمارباشی، مجموعه عمارت شیخ محمد باغر قیاثی، عمارت سرهنگ آزموده اردلان، عمارت امجدالشراف و… دارد.
برگزاری مراسم پیشواز نوروز همراه با رقص محلی زنان و مردان کرد در زمان نوروز، یکی از جاذبههای مشهور این منطقه است.
روستای هه شه میز، آب و هوایی سرد و کوهستانی دارد، پس بهترین فصل سفر به این روستا، بهار و تابستان است، مخصوصا بهار که بتوانید آداب و رسوم جشن نوروز را به شیوه کردی ببینید و تجربه کنید.
روستای نگل در قسمت کلات سنندج در درهای زیبا قرار گرفته و رودخانه شوشتر از جنوب آن عبور میکند. این روستا، یکی از مقاصد سفر خانواده رستمی در فصل سیزدهم خانه بود.
اصلیترین علت معروفیت این روستا به پیدا شدن قرآنی تاریخی مربوط است، قرآنی که به زبان کوفی بر روی پوست آهو نوشته شده و به باور اهالی این منطقه، یکی از چهار قرآنی است که از روی قرآن اصلی در زمان خلیفه سوم نوشته شده است.
اسم نگل از ماجرای کشف این قرآن از زیر گُلی زیبا، بر روی این روستا مانده است. ظاهرا در ابتدا به آن نوگل میگفتند و در طول زمان به نگل تبدیل شده است.
این روستا برای انواع سلیقهها، دیدنیهای جالبی دارد. اگر به تاریخ علاقهمندید میتوانید به اولین موزه روستایی در ایران، به نام موزه نگل بروید. این موزه، دو بخش قرآنی و مردم شناسی دارد. بازدید از تپههای باستانی مثل تپه قلعه دییهر، تپه قلعهگاه و پل خشتی این روستا هم میتواند از مکانهای انتخابی شما باشد.
اگر اهل طبیعتگردی هستید آبشار قه لوهزه و دریاچه طبیعی چال ئاو گزینههای مناسبی هستند. آبشار قهلوهزه در ۷ کیلومتری روستا و در دره کانی چه رم قرار دارد و در چهار فصل سال، جاری است. دریاچه طبیعی چال ئاو هم طبیعتی بکر دارد و در حدود ۵ کیلومتری روستا، در مسیر صعود به قله کوره میانه قرار دارد.
اگر در فصل بهار یا تابستان به این روستا بروید، تمام منطقه، یک دست سبز خواهد بود و این زیبایی و سرسبزی، به تنهایی جاذبه گردشگری این منطقه است.
این روستا برای عاشقان هیجان و آدرنالین نیز کم نگذاشته است. از راه رفتن روی پل معلق شیشهای بگیرید تا رفتینگ روی رودخانه به طول ۴ کیلومتر، جامپینگ ۸۸ متری و زیپلاین ۳۷۰ متری.
برای رسیدن به این روستا لازم است از سمت سنندج در جاده سنندج – مریوان، ۶۵ کیلومتر طی کنید.
این پل، بزرگترین پل معلق شیشهای ایران به طول ۴۵۰ متر و از جاذبههای بسیار هیجانانگیز کردستان است. قدم زدن بر روی ارتفاعات کردستان و دیدن طبیعت شگفت انگیز آن، از آن دست چیزهایی است که با قدم زدن روی این پل، تجربه میکنید. امکانات تفریحی مثل جامپینگ، زیپلاین، سوینگ و رافتینگ روی رودخانه نیز در نزدیکی پل قرار دارند.
برای پیدا کردن این پل معروف، کافی است در یکی از برنامههای مسیریاب، اسم پل را جست وجو کنید.
دریاچه زریوار یا زریبار که در درهای سرسبز قرار گرفته، بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران است. خانواده رستمی، تجربه گردش و قایق سواری را در این دریاچه داشتند.
وجود انواع گونههای جانوری مثل روباه قرمز، گراز، سگ آبی، گربه وحشی و خرگوش و پرندگانی مثلی لک لکهای مهاجر، پرستوهای دریایی، کاکاییها و همینطور انواع ماهی آب شیرین از جاذبههای طبیعی این دریاچه است.
البته این دریاچه به غیر از جاذبههای طبیعی، فعالیتهای هیجان انگیزی مثل قایقرانی، پاراگلایدر و ماهیگیری هم دارد.
برای رفتن به این دریاچه، لازم است اول به مریوان، بلوار شهدا بروید و سپس مستقیم حرکت کنید تا به دریاچه برسید.
غار کرفتو که به معنای ستایشگاه خورشید است از قدیمیترین غارهای ایران است که در سال ۱۳۱۸ هم به ثبت ملی رسیده است. بخشهای زیادی از این غار با دست انسان کنده و حفر شده است. کرفتو، غاری آهکی است که تا دوران سوم زمینشناسی زیر آب قرار داشته و بعد کمکم از آب درآمد. بعضی پژوهشگران معتقدند که احتمالا سلوکیان مدتی در این غار زندگی میکردند.
تحقیقات باستانشناسان نشان میدهد غار کرفتو از اواخر هزاره پنجم پیش از میلاد استفاده میشده است. با توجه به اشیا و سفالهای کشف شده در این غار به نظر میرسد، مردم در دوران اشکانی و ساسانی هم در این غار اقامت داشتند.
اگر اهل تاریخ و باستانشناسی هستید بازدید از این غار میتواند یکی از بهترین تجربههایتان از سفر به کردستان باشد. بر دیوارهای این غار میتوانید نقشهایی از گوزن، اسب و انسان ببینید.
این غار که چهار طبقه است، در ۱۰۰ متری سطح زمین قرار دارد و برای رسیدن به آن باید ۱۸۰ پله را بالا بروید. راه اصلی غار، ۷۵۰ متر است که به راههای فرعی و بقیه بخشهای غار متصل است. در طول زمان، امکانات رفاهی مناسبی برای گردشگران مثل پارکینگ، سرویس بهداشتی، سکوهای استراحت و … ساخته شده است.
برای رفتن به این غار از سقز به دیواندره و سپس دوراهی تکاب گور باباعلی بروید، از آن جا با استفاده از راه فرعی، غار را پیدا میکنید.
برای رسیدن به اکثر جاذبههای طبیعی، نیاز به مقداری پیادهروی دارید، پس کفش، لوازم و لباس مناسب را فراموش نکنید.
بهترین زمان سفر به کردستان از اواسط اردیبهشت تا اواسط مهر است، اگر هم با سفرها در هوای بارانی مشکلی ندارید، فروردین و اردیبهشت هم زمان مناسبی است.
میتوانید به صورت هوایی یا زمینی به کردستان سفر کنید. اگر زمینی سفر میکنید هم با ماشین شخصی و هم با اتوبوس میتوانید سفری راحت به کردستان داشته باشید.
قسمتهای قبل مسابقه خانه ما را از کانال یوتیوب کاما مدیا تماشا کنید.
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به شبکههای اجتماعی خانه ما بپیوندید: