سوپ از جمله غذاها و پیش غذاهایی است که هم سالم و خوشمزه است و هم کم هزینه. سوپ ها می توانند وعده غذایی مناسبی برای شام یا افطاری خوبی برای ماه رمضان باشند. در این مطلب، به دستور پخت سوپ کرفس و خواص این سبزی پرخاصیت خواهیم پرداخت.
کرفس بیشتر در زمستان و اوایل بهار رشد می کند و خواص بسیاری دارد آنقدر که کرفس را سلطان سبزی ها می نامند. این گیاه در آشپزی کاربرد دارد و ارتفاع آن تا یک متر هم میرسد. گیاه کرفس، ساقهای منشعب، برگهای ضخیم و گلهای کوچک داشته و رنگ آن سفید مایل به سبز است. این گیاه در بیشتر مناطق ایران مانند سیستان، بندرعباس و خوی رشد میکند.
کرفس سرشار از ویتامین های گروه B یعنی B1، B2 و B6، منیزیم، کلسیم و فسفر است. ویتامین های C، A و K، پتاسیم، منگنز، فولات، و فیبر غذایی از دیگر مواد مفید موجود در کرفس هستند. افزون بر این، کرفس از محتوای کالری، کربوهیدرات ها، چربی و کلسترول پایین بهره می برد.
این سبزی به کاهش کلسترول، پیشگیری از برخی سرطان ها، پشتیبانی از سیستم ایمنی، مبارزه با التهاب، پشتیبانی از سلامت قلبی عروقی، کمک به کاهش وزن و بسیاری موارد دیگر کمک می کند. کرفس دارای مواد معدنی منیزیوم و پتاسیم است که برای آرامش اعصاب و بیماریهای روحی نظیر (Vertigo) مفید میباشند. کرفس همچنین دارای مقدار زیادی ویتامین های کا و سی است که آنتیاکسیدان بوده، موجب کاهش تورم یاختههای بدن، سمزدایی و مبارزه با روماتیسم و بیماریهای سرطانی میگردند.
کرفس از معدود گیاهانی است که میتوان آن را همزمان با میوهها و گیاهان دیگر مصرف کرد و باعث دشواری در گوارش نمیگردد. برای نمونه با آب انگور و سیب (برای مبارزه با روماتیسم)، با زنجبیل (برای مبارزه با میگرن و سردرد) و با لیموترش (برای مبارزه با سرماخوردگی و قند بالای خون).
این سبزی ادرارآور است و بر همین اساس، به خروج مایع اضافی از بدن کمک می کند. کرفس از محتوای آب بالایی برخوردار است و به تامین آب بدن و تغذیه سلول ها کمک می کند.
آب کرفس از ویژگی ضدالتهابی بالا سود میبرد و از این رو، برای افرادی که از بیماریهای خودایمنی مانند فیبرومیالژیا، سندرم خستگی مزمن، میگرن، سرگیجه، سندرم روده تحریکپذیر، آرتریت روماتوئید، پسوریازیس، اگزما، آکنه، لوپوس، و نقرس رنج میبرند، مفید است.
مصرف آب کرفس به میزان یک لیوان در روز به مدت یک هفته بهطور معنیداری در کاهش فشارخون تأثیرگذار است.
کرفس گیاهی کم کالری بوده و میتواند برای کاهش اشتها و چربی سوزی مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین برای لاغری بهترین زمان استفاده از این سبزی صبح و ناشتا است. کلا مصرف آب کرفس موجب کاهش وزن و لاغری میشود.
کرفس برای پوست هم مفید است و باعث روشن شدن طبیعی پوست می شود. نوشیدن شبانه آب کرفس موجب از بین رفتن جوشهای بدن و صورت میشود.
طبق نظر دانشمندان کرفس خواص ضد میکروبی بالایی دارد و به عنوان دیورتیک طبیعی شناخته شده است که کمک زیادی به دفع آب اضافی بدن میکند و باعث از بین رفتن ورم پا میشود.
همچنین کرفس دارای هشت ترکیب ضد سرطانی بوده و از رشد تومورهای مغزی جلوگیری میکند.
پزشکان تغذیه نوشیدن آب کرفس را به بیماران مبتلا به دیابت توصیه می کنند.
کسانی که از یبوست رنج می برند، می توانند از آب کرفس به عنوان یک ملین طبیعی بهره ببرند.
آب کرفس اثر آرام بخشی هم دارد و به کاهش اضطراب و استرس کمک می کند. این نوشیدنی برای کسانی که بی خوابی دارند هم مفید است.
کرفس عملکرد آنزیم های کبدی را بهبود می بخشد و برای پیشگیری و درمان کبد چرب نیز مفید می باشد.
ساقه کرفس حاوی مقادیر بالایی ویتامین A بوده که سلامت چشم ها و بینایی را بهبود بخشیده و از بیماری های چشمی مانند آب مروارید و دژنراسیون ماکولا جلوگیری می کند.
کرفس به عنوان یک میان وعده ی مفید برای کودکان 10 ماه به بالا محسوب می شود زیرا ویتامین ها و مواد معدنی بالایی دارد که برای رشد نوزادان و کودکان، تقویت سیستم ایمنی و بهبود وضعیت گوارشی آنها مفید می باشد.
مواد غذایی که بیشتر ما مصرف می کنیم موجب می شوند تا بدن به طور مداوم در حالت اسیدی قرار داشته باشد. در همین راستا، می توان غذاهای اسیدی مانند مواد غذایی فرآوری شده، نوشابه های گازدار، گوشت، تخم مرغ، لبنیات و مواد غذایی کم ارزش مانند چیپس را هم نام برد که در مقادیر زیاد مصرف می کنیم.
یک حالت ثابت اسیدی می تواند به بیماری قلبی، سکته مغزی، سرطان، اختلالات پوستی، بیماری های خود ایمنی، آلرژی ها و … منجر شود.
راه حل این مشکل، دنبال کردن یک رژیم غذایی قلیایی است که می تواند به تعادل سطح PH در مایعات بدن، از جمله خون و ادرار، کمک کند. کرفس یکی از مواد غذایی قلیایی است که می تواند این تعادل را حفظ کند.
کرفس اسیدها را خنثی می سازد و در سطح PH بدن تعادل ایجاد می کند.
برای قلیایی ساختن بدن، مصرف دو تا سه ساقه کرفس در روز کافی است. شما می توانید آنها را به سالاد، اسموتی ها یا سوپ ها اضافه کنید.
کرفس به عنوان یک گیاه مفید دارای طبع گرم و خشک است.
افراد مبتلا به صرع و دچار اسهال از خوردن کرفس پرهیز کنند.
طبق تحقیقات انجام شده مصرف تخم کرفس و کرفس برای زنان باردار توصیه نمیشود؛ چراکه ممکن است خوردن زیاد آن باعث سقط جنین یا به وجود آمدن نقص عضو شود.
کرفس ممکن است در برخی افراد باعث ایجاد حساسیت و همچنین علائمی مانند جوش، ورم لبها و تنگی نفس شود.
استفاده زیاد و روزانه آب کرفس به هیچ عنوان به افراد توصیه نمی شود چرا که کرفس از سبزی هایی است که اگزالات فراوانی دارد و تجمع اگزالات در بدن، به خصوص در افرادی که کلیه و مثانه سنگ ساز دارند، می تواند باعث به وجود آمدن یا بزرگ تر شدن سنگ های اگزالاته شود.
هنگام خرید کرفس آنهایی را انتخاب کنید که سفت و ترد به نظر می رسند و برگ هایشان به راحتی شکسته می شود. ساقه کرفس باید یکدست و فشرده باشد. به رنگ ساقه ها هم دقت کنید. کرفس تازه رنگش سبز کمرنگ است و آنهایی که سبز تیره یا لکه های قهوه ای دارند تازه نیستند.
برای اینکه از خریدتان مطمئن تر شوید لا به لای ساقه ها را به آرامی باز کنید تا اثری از لکه های سیاه و قهوه ای به چشم تان نخورد.
برای نگهداری از کرفس ها به یک ظرف دربسته نیاز دارید تا ساقه ها را داخل آن قرار دهید یا اینکه می توانید یک کیسه پلاستیکی دورشان بپیچید و در یخچال بگذارید.
همچنین می توانید کرفس ها را در یک پارچه نمدار قرار دهید تا تازگی شان حفظ شود. یادتان باشد که برای استفاده از حداکثر خواص کرفس بهتر است آنها را ظرف یکی دو روز بعد از خرید مصرف کنید. اگر ساقه ها را خرد کرده و شسته اید باید بگذارید آب آنها کاملا خشک شود و بعد در یخچال بگذارید، در غیر این صورت خیلی زود با ساقه های فاسد و کم خاصیت رو به رو می شوید.
کرفس در فریزر هم قابل نگهداری است تا در سایر فصول سال هم بتوانید از آن استفاده کنید.
کرفس معمولا در سوپ و سالاد استفاده می شود یا برای تزیین یک سری غذاها بکار می رود. همچنین میان وعده بسیار مناسبی محسوب می شود چراکه در عین سیرکنندگی، اصلا چاق کننده نیست.
به طور کلی، این سبزی ارزشمند به صورت آب کرفس، کرفس خام در سالاد و به صورت کرفس پخته در سوپ، آش و خورش استفاده می شود. در ادامه دستور سوپ کرفس رژیمی را آموزش خواهیم داد.
این سوپ کرفس، کاملا رژیمی است و برای کسانی که دنبال لاغری هستند، می تواند گزینه خوبی باشد.
کرفس: 1 الی 2 ساقه
سیر: 3 تا 4 حبه
پیازچه: 2تا 3 عدد
هویج: 1 عدد بزرگ
کدو: 1 عدد
پیاز: 1 عدد
سیب زمینی: 1 عدد
آب مرغ: یک لیتر
نمک و فلفل: به میزان لازم
روغن مایع: به میزان لازم
همه مواد را به صورت نگینی خرد می کنیم، ساقه کرفس را نگینی خرد و برگ ها را هم ریز و ساطوری می کنیم. داخل قابلمه به اندازه یکی دو قاشق غذاخوری روغن می ریزیم و همه مواد خرد شده را به جز سیر داخل قابلمه می ریزیم و کمی تفت می دهیم. بعد از تفت دادن سبزیجات، سیر را هم که ریز خرد کرده ایم به مواد اضافه می کنیم و 2 دقیقه دیگر مواد را تفت می دهیم تا عطر و طعم سیر به خورد مواد برود.
سپس آب مرغ را به مواد اضافه می کنیم و می گذاریم تا با شعله متوسط به جوش بیاید. بعد از این که به جوش آمد، شعله را کم می کنیم و اجازه می دهیم که در حدود 30 دقیقه سوپ بپزد و قوام پیدا کند.
در این مرحله کمی فلفل و نمک هم به میزان دلخواه اضافه می کنیم و بعد از این که سوپ ما کاملا پخت، آن را سرو می کنیم. به همین راحتی و به همین خوشمزگی!
اگر می خواهید خانه مایی باشید، باید حساب و کتاب کارها و هزینه هایتان را داشته باشید. یکی از هزینه های درشت هر خانواده، هزینه خورد و خوراک است. در ادامه می خواهیم هزینه غذای 4 نفره امروزمان یعنی سوپ کرفس را تخمین بزنیم. البته این هزینه ها براساس اطلاعات فروشگاه های اینترنتی برآورد شده و مربوط به نیمه اول بهمن 99 است.
وزن یکی دو ساقه کرفس را در حدود 200 گرم درنظر می گیریم که با توجه به میانگین قیمت 10000 تومان برای یک کیلو کرفس، هزینه ای در حدود 2000 تومان دارد.
میانگین قیمت هویج، کیلویی 12000 تومان محاسبه شده و اگر وزن یک هویج را 100 گرم برآورد کنیم، هزینه آن 1200 تومان خواهد بود.
هزینه یک کدوی سبز 200 گرمی را به طور میانگین می توان در حدود 2600 تومان در نظر گرفت.
هزینه یک عدد پیاز را با در نظر گرفتن میانگین 7000 تومان برای هر کیلو پیاز، می توان 1400 تومان در نظر گرفت.
هزینه پیازچه مصرفی برای این غذا را می توان در حدود 1000 تومان در نظر گرفت
هزینه یک عدد سیب زمینی برای این غذا چیزی در حدود 1400 تومان است.
هزینه سیر را هم چیزی در حد 500 تومان در نظر می گیریم.
این غذا روغن چندانی نیاز ندارد. هزینه روغن مصرفی برای این غذا را هم چیزی در حدود 1000 تومان در نظر می گیریم.
مقدار ادویه و نمک این غذا البته به ذائقه شما بستگی دارد. مبلغی در حدود 3000 تومان هم به طور تخمینی می توان برای ادویه و آب مرغ در نظر گرفت. از آنجایی که سوپ را معمولا با نان می توان سرو کرد، می توانیم برای 4 نفر 2 عدد نان سنگک 3 هزار تومانی در نظر بگیریم که هزینه نان مصرفی هم حدود 6 هزار تومان است.
با احتساب همه خرده ریزهای این غذا کل هزینه آن برای چهارنفر در حدود 20000 تومان خواهد شد که سرانه هزینه هر نفر 5000 تومان است. یک غذای گیاهی و رژیمی و سالم با هزینه ای اندک.
تجربه شما در پخت غذاهای ارزان و سالم در این روزها چگونه است؟ حتما تجارب خود را با ما در میان بگذارید.
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه ما بپیوندید: