امروزه متاسفانه دورهمیها کمتر رنگ و بوی سابق را دارند، انگار دیگر مهمان حبیب خدا نیست و شده قاتل جیب صاحب خانه!! سفرهها شدهاند ویترینی برای به نمایش گذاشتن سبک زندگی و کلاس اجتماعی میزبان، حتی مبنای انتخاب نوع غذا هم شده میزان علاقه و منزلتی که ما نسبت به مهمانانمان در دل داریم! خواه ناخواه به سبک زندگی نمایشی روی آوردهایم و هیچ کس هم جلودارمان نیست. برای مثال غذاهای انگشتی یا فینگرفودها غذاهای خوش آب و رنگی هستند که در سال های اخیر در سفرههای ایرانی، جایی برای عرض اندام یافتهاند و خب گزینه مناسبی برای رنگین کردن سفره و کمتر کردن هزینه ها و ایجاد جذابیت برای کودکان هستند، البته گاهی نشان دادن کلاس میزبان در مهمانیها نیز جز وظایفشان است! بله قبول دارم که تنوع خیلی هم خوب است اما یادمان نرود که مهمان به صفای دل و روی خوش میزبان به خانه او می آید نه به خاطر در باز و سفره رنگینش. بکوشیم در کنار سفره رنگین، لبخندی شاد و اوقاتی خوش به مهمانمان هدیه بدهیم.
بیشتر بدانید: غذاهای جدید و متفاوت چی بپزم؟
غذای انگشتی یا فینگر فود خود به تنهایی نام یک غذا نیست بلکه سبکی از غذاست. این سبک سرو غذا به دلایلی چون آسان بودن صرف آن، همچنین تنوع بالا و رنگین بودن و زیبایی بیشتری که به غذاهای ساده و معمولی میدهد، مورد توجه قشر جوان و مورد استقبال کودکان قرار گرفته است. چند تا از این مدل غذاهای لقمه ای خوشمزه را که می توانند به تنهایی به عنوان غذای اصلی و یا در کنار آن، سرو شوند را آموزشمی دهم تا شما هم از قافله جا نمانید؛ با من همراه باشید و لذت ببرید.
بورک، یک غذای محبوب ترکیهای است که داخلش را باب سلیقه خودتان با هر مواد گیاهی، گوشت، مرغ یا حتی پنیر می توانید پر کنید، بورک به علت بافتی که داره با هر ترکیبی که باشد فوق العاده لذیذ است.
. گوشت چرخ کرده: 150 گرم
. پیاز متوسط: 1 عدد
. سیر: 2 حبه
. خمیر یوفکا: به میزان لازم
. رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذا خوری
. قارچ: 5 یا 6 عدد
. تخم مرغ: 1 عدد
. فلفل دلمه ای کوچک: 1 عدد
. روغن: 1 قاشق غذاخوری
. ماست شیرین: 1 قاشق غذاخوری
. زعفران
. زردچوبه و نمک و فلفل و آویشن: به میزان لازم
*این مواد برای پخت بورک برای چهار نفر به عنوان غذای اصلی، کفایت می کند.
برای بورک ابتدا باید مایه گوشتمان را آماده کنیم. پس پیازهایی که نگینی خرد نمودهایم را با کمی روغن در تابه ریخته و تفت می دهیم، سپس سیر را رنده نموده به پیازها اضافه میکنیم (استفاده از سیر اختیاری است)، حالا گوشت چرخ شده را به مواد داخل تابه اضافه کرده و هم میزنیم تا با سیر و پیاز مخلوط و بوی خامی گوشت گرفته شود. به مواد، زردچوبه و فلفل اضافه کنید و در تابه را بگذارید تا گوشت کامل بپزد و هر چند دقیقه یک بار درِ تابه را برداشته و مواد را هم بزنید.
نکته کدبانوگری: شما میتوانید به مایه گوشتتان هر چیزی که دوست داشتید اضافه کنید اعم از ذرت، سیب زمینی نگینی، جعفری و … . هرکس برای طبخ یک غذای خوشمزه، فوت و فن خاص خودش را دارد.
همینطور که گوشتتان در حال پخت است یک تابه دیگر برداشته و قارچ های خرد شده را با کمی روغن درون آن تفت دهید (اضافه کردن کمی آبلیمو باعث می شود قارچتان سیاه نشود) وقتی آب قارچ گرفته شد فلفل دلمهایهای نگینی شده را به آن اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم.
زمانی که گوشتمان پخته شد قارچ و فلفل دلمهای را به آن اضافه می کنیم و نمک و کمی فلفل و آویشن میزنیم. سپس به موادمان رب گوجه فرنگی اضافه کرده و کمی تفت میدهیم تا خامی رب گرفته شود و مایه گوشتمان طعم بگیرد، حالا میتوانید زیر تابه را خاموش کنید، مایه بورک آماده است. فقط باید بگذارید خوب خنک شود.
فوت کدبانوگری! برای بورک گوشت، مهم است که مواد در هنگام پیچیدن داخل خمیر، خوب سرد شده و آبدار نباشد.
حالا نوبتی هم که باشد نوبت به پیچیدن بورکهاست، برای این کار ابتدا در ظرفی سفیده تخم مرغ را با ماست و کمی روغن مخلوط کرده سپس یک ورقه خمیر یوفکا را روی میز پهن نموده وکاملا با یک قلم مو، آغشته به مخلوط سفیده و ماست مینماییم تا حالت شکننده خمیر را از بین ببریم. برای مقاوم شدن بورک، می توانیم ورقه دیگری نیز روی خمیرمان یگذاریم و آن را نیز آغشته به مخلوط سفیدهمان کنیم، حالا مقداری از مایه گوشت خنک شدهمان را روی خمیر قرار داده و مطابق شکل زیر میپیچیم.
نکته کدبانوگری: روی مایه گوشت میتوانید کمی پنیر دلخواهتان را ریخته و بعد بپیچید.
وقتی رولها آماده شد، زرده تخم مرغ مان را با یک قاشق زعفران دم کرده مخلوط نموده و تمام سطح رولها را با قلم مو به آن آغشته میکنیم (میتوانید برای زیبایی، کمی کنجد هم بریزید) و درون سینی فر با فاصله قرار میدهیم. سپس داخل فری که از قبل گرم کردهایم به مدت 30 دقیقه با حرارت 180 درجه سانتی گراد میگذاریم. میتوانید چند دقیقه آخر با حالت گریل روی بورکها را طلایی و زیبا کنید، بورک گوشت شما آماده است، نوش جان!
جامبو شلز، نوعی پاستای صدفی شکل بزرگ است که به عنوان پیش غذا یا فینگرفود برای دیس مزه میتوان از آن استفاده کرد. این پاستا را به خاطر اندازه بزرگ و شکل خاصی که دارد میتوان با انواع مواد در داخل آن به شکل سرد و گرم، سرو نمود.
. گوشت چرخ کرده: 250 گرم
. فلفل دلمه ای: 1 عدد کوچک
. پیاز: 2 عدد
. رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
. سیر: 2 حبه (اختیاری)
. قارچ: 6 یا 7 عدد
. پنیر پارمسان
. پنیر موزارلا رنده شده
. نمک و فلفل و آویشن به میزان لازم
ابتدا مایه گوشتمان را مانند مایه گوشت بورک درست کرده و وقتی درِ تابه را میگذاریم تا گوشت کامل بپزد، سراغ پاستا ها رفته و آنها را مطابق دستور پخت روی جعبه آماده میکنیم. سپس آبکش نموده و رویشان آب سرد میریزیم که بهم نچسبند. حالا پاستاهایمان را با مایه گوشت پر کرده و روی آنها را پنیر موزارلا میریزیم و درون ظرفی در کنار یکدیگر به شکلی زیبا می چینیم و در آخر کمی جعفری خرد شده یا ریحان همراه با پنیر پارمسان روی پاستاها پاشیده و به مدت 10 الی 15 دقیقه درون فر یا ماکروفر قرار میدهیم.
پاستا دوستان عزیز، جامبو شلز گرم شما آماده است، نوش جان!
. مرغ یا ژامبون: 200 گرم
. کنسرو ذرت: 200 گرم
. خیار شور: 150 کرم
. سس مایونز
. نمک و فلفل به مقدار لازم
. روغن مایع
ابتدا ژامبونها (یا مرغ پخته) و خیارشور را به صورت نگینی خرد میکنیم بعد ذرت را به آنها اضافه کرده و سس مایونز به اندازه دلخواهمان میزنیم و درون یخچال میگذاریم. (اگر ادویه خاصی دوست داشتید میتوانید به مخلوطتان اضافه کنید).
در مرحله بعدی یک قابلمه را پر از آب کنید، وقتی جوش آمد پاستاها را درون آن ریخته، کمی روغن و نمک و فلفل بزنید، معمولا بعد از 10 الی 15 دقیقه پاستا شما پخته و آماده است، حالا میتوانید آن را با آب سرد آبکشی نمایید.
نکته کدبانوگری: میتوانید عصاره مرغ هم به آب اضافه کنید تا طعم دار شود.
حالا پاستاهای صدفی شکل را از مخلوطی که از ژامبون و خیارشور… آماده کردهایم پر کرده و درون یک ظرف چیده و تزئین مینماییم و تا زمان سرو دوباره در یخچال میگذاریم، نوش جان!
رانگون، یک غذای انگشتی ساده و خوشمزه است که به راحتی و با ساده ترین مواد آماده میشود، حتما درست کنید و لذت ببرید.
. خمیر یوفکا: 24 عدد (برای این مقدار مواد)
. پنیر خامه ای: 220 گرم
. پیازچه: 10 عدد
. نمک و پودر سیر: هر کدام یک قاشق چای خوری
. روغن سرخ کردنی
ابتدا پیازچههای خرد شده را با پنیر خامهای و نمک و فلفل مخلوط نموده، سپس یک ورق خمیر یوفکا روی میز گذاشته و یک قاشق از مواد را داخل آن میریزیم. لبه های خمیر را با آب مرطوب میکنیم و مطابق شکل، آن را به شکل گل در میآوریم.
بعد از آماده شدن گل های خمیری، روغن را درون یک قابلمه یا سرخ کن میریزیم، وقتی خیلی داغ شد گل ها را درون روغن انداخته و طلایی رنگ که شدند، برمیداریم و روی دستمال کاغذی میگذاریم تا روغن آن کشیده شود، رانگون های شما آماده سرو هستند. به سلیقه خودتان آن ها را درون ظرف چیده، تزئین و با سس چیلی یا کچاپ سرو کنید.
این نوع از غذای انگشتی، محبوب فستفود دوستان و کودکان است! درست است که سوسیس و کالباس، غذای سالمی محسوب نمیشوند اما خب گاهی میتوان به خاطر دل بچهها چشم پوشی کرد! (گرچه در کنارشان ما هم مستفیض میشویم!). البته راه حل دیگر، تهیه سوسیس و کالباس به صورت خانگی است.
. هات داگ: 2 عدد
.خمیر یوفکا: 8 ورق
. کره: 20 گرم
. شیر: یک فنجان کوچک
. سیر رنده شده: یک قاشق چای خوری
ابتدا سیر را در کره، کمی تفت میدهیم و بعد شیر را به آن اضافه نموده و تا گرم شدن آن منتظر میمانیم. حالا جز یکی از خمیرها که فقط روی آن را به مواد آغشته می نماییم، باقی خمیرها را از هر دو سمت در مواد میغلتانیم، سپس خمیرها را به شکل نوارهایی با عرض 2 سانتی متر برش می زنیم. همین کار را با سوسیسها انجام میدهیم و 2 سانت، 2 سانت، حلقه میکنیم. حالا رسیدیم به قسمت جذاب ماجرا، باید خمیرها را دور سوسیسها دور پیچ کنیم. چند لایه دور هر حلقه سوسیس میپیچانیم و لایه آخر دور پیچمان را از آن خمیری که فقط یک طرفش را مواد زدهایم میپیچیم، بعد یک خلال داخل آن فرو مینماییم تا خمیر از روی دور پیچمان باز نشود.
در انتها لقمه پیچ ها را یا درون فر گذاشته یا در روغن داغ سرخ می کنیم و با سلیقه و تزئین در ظرف قرار داده و سرو میکنیم، نوش جان!
نکته کدبانوگری: می توانید روی لایه بیرونی آخر، مخلوط زرده تخم مرغ و زعفران دم کرده بزنید که لقمه هاتان رنگ و لعاب زیباتری داشته باشند.
این سیب زمینیهای خوشمزه میتواند یک پیش غذای جذاب در سینی مزه غذای انگشتی شما باشد، برای بچه ها درست کنید و از خوشحالیشان لذت ببرید.
. سیب زمینی: 2 عدد
. تردیلا: 4 بسته
. تخم مرغ: 1 عدد
. دلستر تلخ: 1 لیوان
. یک لیوان آرد
. کنجد: به میزان لازم
. روغن مایع: به مقدار لازم
. نمک و فلفل
ابتدا سیب زمینی ها را خلالی نازک برش می دهیم و 10 تا 15 دقیقه در ظرف آب میریزیم و بعد آبکش میکنیم. حالا به سراغ تهیه خمیر بنیه میرویم. برای تهیه خمیر بنیه، یک لیوان دلستر تلخ را با یک تخم مرغ و کمی نمک و فلفل مخلوط نموده و خوب هم میزنیم. سپس یک لیوان آرد را درون ظرف خمیر، الک کرده و دوباره هم میزنیم، حالا خمیر بنیه ما آماده است.
گوشه بسته تردیلا را باز می کنیم تا هوای داخل بسته، خالی شود، بعد کاملا تردیلاهای داخل بسته را با وردنه خرد میکنیم و درون یک ظرف ریخته و به آن، کنجد (یک یا دو قاشق) را اضافه میکنیم. حالا سیب زمینیها را درون خمیر بنیه میریزیم و تک به تک در ظرف تردیلا و کنجد میغلتانیم تا تمام سطحش را تردیلا بپوشاند سپس سیبزمینیهای تردیلایی را درون تابه با عمق زیاد و روغن داغ انداخته و سرخ می کنیم. سیب زمینیهای شما آماده است. با سس کچاپ میل کنید، نوش جان!
همیشه دورهمیهای کودکی را که به خاطر میآورم لبخند گرمی تمام صورتم را پر می کند، خانه ما یک خانه حیاطدار بزرگ بود با یک حوض آبی وسط آن، همیشه هم پر بود از مهمان های کوچک و بزرگ. آقاجون، بزرگ فامیل بود و سفره دار اما از همه اینها مهم تر، مهمان دوست بود و درِ خانه اش همیشه به روی دوست و دشمن، باز بود. البته سفره مهربانی خانم جان هم همیشه پهن بود با یک مدل غذای خوشمزه خانم جان پز! پدرم به شدت تاکید داشت که تجملات وارد سفره مهمانی هامان نشود چون مهمان حبیب حبیبش بود و نباید برای آمدن معذب میشد. هنوز هم همه بچههای قدو نیم قد آن موقع، سر و دست می شکنند برای مهمانیهای خانه خانم جان و آقاجان نه به خاطر سفره هفتاد قلمی از غذاهای مختلف، بلکه به روی خوش و گشاده و صفای دل میزبانانشان و خاطرات شیرینی که هنوز نقلش، دهان همه را شیرین میکند.
در هر حال به قول آقاجان: «در کلبه ما رونق اگر نیست، صفا هست». شما هم تشریف بیاورید خوشحال میشویم.
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به رسانه های اجتماعی خانه ما بپیوندید: