اردیبهشت ماه از آن ماه هایی است که هوا و زمین و کلا انگار همه موجودات، حال و هوایشان عوض می شود. اصلا آدم حالش خوب می شود، وجودش پر می شود از تازگی؛ انگار اردیبهشت، یک بهار دوباره است.
اما علاوه بر همه اینها اردیبهشت یک خاصیت دیگر هم دارد که پر از حال و هوای خوشی و لذت است؛ تجربه ای به نام نمایشگاه کتاب! برای من، فرصت استفاده از نمایشگاه کتاب، همیشه یک تجربه شیرین و لذت بخش بوده، آن قدر که ارزش همه خستگی ها و پادرد و کمردردهای پیاده روی های طولانی اش را داشته و دارد! چرخیدن میان غرفه ها و ورق زدن کتاب ها حسابی آدم را سرحال می آورد و بعد از خریدشان، دل آدم غنج می زند که برسد به خانه و از خواندن و سیر و سفر در دنیای کتاب، حسابی لذت ببرد.
البته شاید برای خیلی از آدم ها هم اینطور نباشد. شاید هیچ وقت کتاب خواندن برایشان جذاب و خاطره انگیز نبوده، شاید همیشه تنها خاطره شان از کتاب خواندن، سنگینی خوشایند پلک ها بوده و چرت بعد از اندکی مطالعه!
اگر به کتاب علاقه و به طور کلی دغدغه مطالعه دارید، ولی تجربه های کسالت آور و ناخوشایندی از کتاب و کتابخوانی دارید، یا دوست دارید فرزندتان به این حیطه علاقه مند شود، احتمالا نکات زیر تا حدی راهگشا خواهند بود.
اگر اولین تجربه های کتابخوانی شما از دوران درس و تحصیل شروع شده باشد، احتمالا خاطره های خوشی از کتاب ندارید! مطالعه کتب درسی، یک اصل اجباری در نظام آموزشی است و برای انسان صاحب اختیار، شاید هیچ چیزی مثل اجبار ناخوشایند نباشد. اصلا به نظرم یکی از دلایل کتاب خواندن، لذت بردن است. جمله ای از یک نویسنده مشهور خوانده ام به این مضمون که: هر کسی که کتاب می خواند هزاران بار زندگی می کند و کسی که اهل کتاب نیست، تنها یک بار! دنیای کتاب، پر از راز و رمز و ماجرا است. اگر قرارتان این است که تجربه خوشایندی در حین مطالعه داشته باشید، پس کتابی بخوانید که از موضوع و سبک نوشتاری اش لذت می برید. این اصل به خصوص در مورد کتاب های داستانی و عمومی صادق است که بیشتر جنبه سرگرمی دارد. آن وقت است که با شخصیت های هر کتاب بارها زندگی خواهید کرد!
هیچ لزومی ندارد هر کتابی که توصیه می شود یا مشهور است یا نویسنده اش فلان جایزه ملی و بین المللی را برده، بخوانید! خاطرم هست در نوجوانی، چندین بار تجربه خواندن کتاب های این چنینی را داشتم. یادم هست خواندن یکی از کتاب هایی که اتفاقا جوایز متعدد بین المللی برده و نویسنده اش شهرتی جهانی دارد، آن قدر حالم را بد کرده بود که تا چند روز وقتی یاد شخصیت های کتاب می افتادم حالت تهوع می گرفتم. صد البته که این مساله، نشان دهنده قوت و قدرت قلم آن نویسنده است که می تواند تا این حد، خواننده را درگیر نوشته ها و شخصیت هایش کند، اما قرار نیست که چون همه منتقدین و نویسندگان از فلان کتاب، تعریف و تمجید می کنند، من هم مجبور باشم خوشم بیاید!
اگر کتابی را شروع می کنید و کم کم متوجه می شوید که با آن ارتباط برقرار نمی کنید، می توانید آن را کنار بگذارید! کلا قرار نیست که اگر کتابی را آغاز کردید، خودتان را مجبور کنید که با تحمل عذاب آن را به پایان برسانید. البته این اصل در صورتی مصداق دارد که قصد لذت بردن از کتاب داشته باشید، وگرنه در موقعیت هایی که برای رفع نیاز خاصی مطالعه می کنید، طبیعی است که کمی به خودتان فشار بیاورید و سعی کنید مفاهیم کتاب را هضم وجذب کنید! اگرچه که خیلی اوقات، نارسایی قلم نویسنده یا مترجم، تاثیر زیادی بر عدم جذابیت کتاب دارد که در آن صورت هم اگر بتوانید کتاب دیگری با ادبیات بهتر و روان تر در همان حوزه و موضوع بیابید، کار بر شما آسان تر خواهد شد.
لیستی از کتاب های مورد علاقه تان یا نویسنده هایی که نوشته هایشان، برایتان خاطره های خوبی ساخته، تهیه کنید و سعی کنید هر چند وقت یک بار به مناسبتی یکی از آن کتاب ها را به خودتان جایزه بدهید!
در مورد کتاب هایی که می خوانید با دوستان اهل کتاب خود صحبت کنید و تجارب خوشایند خود را از مطالعه یک کتاب به اشتراک بگذارید. در این گفتگوها، چیزهای جدیدی از آنچه خوانده اید کشف خواهید کرد که به شدت لذت بخش هستند.
بین مطالعه کردن و دیگر علایق یا نیازهای خود ارتباط برقرار کنید. شما ممکن است نسبت به مسائل اجتماعی یا سیاسی یا محیط زیست و امثالهم علاقه و دغدغه داشته باشید یا بنا به دلایلی نیاز داشته باشید در مورد موضوع خاصی مطالعه کنید. مطالعه در زمینه موضوعات مورد علاقه و نیاز می تواند لذت بخش باشد، به خصوص که پاسخ خیلی از سوالات خود را از دل کتاب ها پیدا خواهید کرد.
محیط یا زمان خاصی را به مطالعه اختصاص بدهید. مثلا من از کودکی پسرم، تقریبا هر شب قبل از خواب، کتاب می خواندم و این مساله تبدیل به عادت خوشایندی برای او شده، به طوری که تقریبا هر شب قبل از خواب، زمانی هر چند کوتاه را به خواندن کتاب اختصاص می دهد.
سعی کنید همیشه یک کتاب همراهتان داشته باشید و از زمان های «مرده» استفاده کنید. اغلب ما زمان هایی در طول روز را ممکن است در داخل وسایل نقلیه یا صف خرید یا اتاق انتظار و … هدر بدهیم. خواندن کتاب، می تواند حال خوبی به ما بدهد و باعث شود که کمتر وقتمان را درون شبکه های مجازی صرف کنیم!
کتاب صوتی گوش بدهید. اگر فکر می کنید که واقعا موقعیت و امکان کتاب به دست گرفتن ندارید، می توانید فایل های کتاب های صوتی مورد علاقه تان را تهیه و گوش کنید. سایت های زیادی وجود دارند که پر از کتاب های صوتی متنوع هستند و می توانند جلوی بهانه هر آدمی را برای کتاب نخواندن بگیرند! اگرچه که تجربه کتاب کاغذی، چیز دیگری است.
خرید کتاب، هزینه بر است و واقعا ارزان هم نیست.اگر می خواهید این هزینه را کاهش دهید یا فکر می کنید که جایی برای خرید کتاب در سبد کالای خانوار خود ندارید، می توانید عضو کتابخانه شوید. حق عضویت سالانه در کتابخانه های عمومی و شهرداری بسیار ناچیز است. پرداخت مبلغی در حد 9 یا 10 هزار تومان در سال (البته این نرخ، مربوطه به سال گذشته است!) ارزش استفاده از دنیای پر رمز و راز کتابخانه را دارد! تازه می توانید فقط فرزندتان را عضو کتابخانه کنید و از او بخواهید که علاوه بر کتاب های مورد علاقه خودش برای شما هم کتاب امانت بگیرد!
برای علاقه مند کردن فرزندانتان به کتاب و کتابخوانی هم اجرای همین نکته ها بسیار کارساز است. این که پدر و مادر از خردسالی برای فرزندشان کتاب بخوانند، خاطره خوبی در ذهن کودک می سازد، چرا که کودکان، عاشق وقت گذرانی با پدر و مادر هستند.
حتما برای بچه ها هم در منزل، قفسه کتاب تهیه کنید و اجازه دهید که به راحتی در دسترس آنها باشد و از تماشا، خواندن و حتی پاره کردن کتاب های مناسب سن شان لذت ببرند!
کتاب ها را به فرزندتان تحمیل نکنید! بعضی خانواده ها به شدت به پربار بودن سطح مطالعات فرزندشان علاقه مند هستند و در راستای پروژه دانشمندسازی، سعی می کنند، فرزندشان را وادار به مطالعه کتاب های سنگین و پرمغز نمایند! اگر واقعا قصد علاقه مند کردن فرزندتان به مطالعه را دارید، اجازه دهید کتاب هایی را بخواند که خودش انتخاب می کند و آنها را دوست دارد.
تجربه گردش در نمایشگاه کتاب و خرید کتاب برای بچه ها می تواند بسیار مفید باشد. از آنها بخواهید که لیستی از کتاب های مورد علاقه شان تهیه کنند. بودجه بندی مشخصی برای خرید کتاب داشته باشید و مطمئن باشید با خرید حتی چند عنوان محدود از کتاب های مورد علاقه فرزندتان، تجربه خوبی برای او رقم خواهید زد.
برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه ما بپیوندید: